Novemberbrev till Botans vänner 2023

Poppelmagnolian (Magnolia acuminata) som föll i Botan oktober 2023. Foto: Dan Abelin.

Pop­pel­mag­no­li­an (Mag­no­lia acu­mi­na­ta) som föll i Botan okto­ber 2023. Foto: Dan Abelin.

Vi har bytt till vin­ter­tid och det blir mörkt tidigt. Men när solen något ögon­blick tit­tar fram kan vi gläd­ja oss åt lön­nar­na i Botan som glö­der i gult och oran­ge. Okto­ber­stor­men gick dock hårt åt fle­ra and­ra träd. En mäk­tig mag­no­lia i run­deln bakom växt­hu­sen föll på mor­go­nen med ett brak nära besö­ka­re och deras hun­dar. Tack och lov träf­fa­des ing­en. Och tack och lov att det inte var tul­panträ­den, Botans stolt­het, vars blad är vår för­e­nings logo­typ. (Botan själv använ­der ju tul­panträ­dets blom­ma.) Skul­le vi fått byta log­ga? En del and­ra träd och bus­kar ska­da­des ock­så. Det lig­ger avbrut­na kvis­tar över­allt och nu arbe­tar både en arbo­rist och övri­ga per­so­na­len med att såga upp och stä­da. Det­ta ovan­på allt det van­li­ga arbe­tet inför vin­tern som bland annat inne­bär att ta upp alla dah­li­aknö­lar­na och bära in de sto­ra trä­tun­nor­na med agave.

Kiselalger i växthusen

Botans före­stån­da­re Alli­son Per­ri­go vill gär­na att Botan ska del­ta i oli­ka forsk­nings­pro­jekt vid uni­ver­si­te­tet. Just nu visar ett par geo­lo­gi­dok­to­ran­der upp resul­ta­tet av sina under­sök­ning­ar om kise­lal­ger. Kise­lal­ger är inte djur, väx­ter eller svam­par. De är bara alger! De fles­ta syns knappt för blot­ta ögat men kan trots det var­je år pro­du­ce­ra cir­ka 20 % av allt syre på jor­den! Stu­den­ter­na har hit­tat många oli­ka typer av kise­lal­ger i jor­den i växt­hu­sen och små skyl­tar finns upp­sat­ta på de oli­ka fynd­plat­ser­na som berät­tar om alger­na i text och bild.

Växthusen stängs 31 december

Den 31 decem­ber stängs växt­hu­sen inför ombygg­na­den. Så pas­sa på att besö­ka dem nu, det kom­mer att drö­ja länge innan vi får chan­sen igen!

Föreläsning om medicinalväxter

Nu har Botans vän­ner bara en pro­gram­punkt kvar den här ter­mi­nen, näm­li­gen före­läs­ning­en Från trädgård till apo­tek som hålls den 23 novem­ber. Ste­fan Lean­der, docent i far­ma­ko­lo­gi och en av entu­si­as­ter­na bakom rädd­ning­en av apo­te­ket Sva­nen, ger oss en inblick i medi­ci­nal­väx­ter­nas värld.
Före­läs­ning­en hålls som van­ligt i IOGT:s lokal på Ban­tor­get 5 kloc­kan 17.30.

Läs på www.botan.lu.se om vad som mer hän­der i Botan.

Med hälsningar från sty­rel­sen i Botans vänner genom
Eva Björklund, ordförande

PS. Det finns fina ama­ryl­lislö­kar att köpa i butiken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

7 − 1 =