Oktoberbrev till Botans vänner 2023

Dahlia x pinnata 'Trelyn Seren'. Foto: Dan Abelin.

Dah­lia x pin­na­ta ’Trelyn Seren’. Foto: Dan Abelin.

I för­e­ning­ens sep­tem­ber­brev skrev jag att hös­ten hade kom­mit till Lund. Men sep­tem­ber blev en ljuv­lig som­mar­må­nad, till och med var­ma­re än juli, och det är inte för­rän nu när okto­ber har anlänt som man kan bör­ja ana hös­ten. Trä­den är fort­fa­ran­de grö­na, som­mar­ra­bat­ten prun­kan­de och dah­li­or­na fort­satt överväldigande.

Jag skrev ock­så att Botans per­so­nal hade myc­ket jobb med att stä­da efter alla som fes­tat i Botan. Sant, höll che­fen Alli­son Per­ri­go med mig om, men hon vil­le även påpe­ka att fle­ra sto­ra arran­gö­rer hade skött sig före­döm­ligt. Så det var väl bra!

Beröm till hundägare

Här vill jag även pas­sa på att ge en eloge till alla hundä­ga­re som dag­li­gen och i alla väder val­lar sina hun­dar i Botan. Näs­tan alla är myc­ket noga med att ploc­ka upp efter sina vov­var eftersom de kän­ner att det är ett pri­vi­le­gi­um att få ta med hun­den hit. Hun­dar­na i sin tur nju­ter så klart av att kun­na jaga upp alla Botans ekor­rar i lämp­li­ga träd.

Nya växthuset 2024

Under näs­ta år kom­mer arbe­tet med det nya växt­hu­set att sät­ta i gång. Rik­tigt när och hur det ska gå till kom­mer vi att berät­ta mer om när pla­ner­na är helt kla­ra. Men ett är säkert, näm­li­gen att det kom­mer att bli stö­kigt i den nor­ra delen av träd­går­den. Där­för pla­ne­rar man att för­sö­ka för­läg­ga mer av akti­vi­te­ter­na till den söd­ra delen av Botan. En förs­ta bör­jan till det­ta kan vi redan se. På den sto­ra gräs­mat­tan, Söd­ra plan, plan­te­ras det just nu tusen­tals tul­pan­lö­kar i en stor halv­må­ne­for­mad rabatt fram­för den sto­ra gula bygg­na­den. I vår får vi nju­ta av dem. På den plats där som­mar­blom­mor­na står idag kom­mer det att grä­vas och dras rör till våren. Vi hop­pas att man kan hit­ta en ny till­fäl­lig plats även för som­mar­blom­mor­na i en annan del av träd­går­den. Det blir ett spän­nan­de år att se fram emot!

Höstens föreläsningar

Nu flyt­tar Botans vän­ner inom­hus. För­ra vec­kans guid­ning var den sista för i höst. Nu blir det två före­läs­ning­ar i IOGT:s lokal på Ban­tor­get 5:

Den förs­ta kom­mer den 23 okto­ber och har titeln Livet under ytan i Botans dam­mar. Pro­fes­sor Chris­ter Brönmark tar oss med (bild­ligt talat!) ner i Botans dam­mar, för att se vad som döljer sig där.

Den and­ra föreläsningen med titeln Från trädgård till apo­tek hålls den 23 novem­ber. Ste­fan Lean­der, docent i far­ma­ko­lo­gi och en av entu­si­as­ter­na bakom räddningen av apo­te­ket Sva­nen, ger oss en inblick i medicinalväxternas värld.

Båda våra arrange­mang äger rum kloc­kan 17.30.

Läs mer på www.botan.lu.se om vad som hän­der i Botan.

Med häls­ning­ar från sty­rel­sen i Botans vän­ner genom
Eva Björ­klund, ordförande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

femton − fjorton =