Septemberbrev till Botans vänner 2023

Ricin (Ricinus communis). Foto: Dan Abelin.

Ricin (Rici­nus com­mu­nis). Foto: Dan Abelin.

Nu är det tyd­lig höst­käns­la i Lund igen. Sta­den är full av nya vil­se­kom­na stu­den­ter med rull­väs­kor, tek­no­lo­ger i gula, vita och rosa ove­ral­ler och folk i alla möj­li­ga kons­ti­ga utstyrs­lar – äng­lar, tig­rar och prin­ses­sor. Alla vill bekan­ta sig med varand­ra och beger sig då natur­ligt­vis till Botan för att leka, fira och mysa. Vil­ken plats i sta­den skul­le kun­na vara bätt­re? Och träd­går­dens tåli­ga per­so­nal stä­dar upp efter dem.

Nya träd i höst

Nu är det klart att Botan kom­mer att plan­te­ra minst fyra nya träd i höst som blir done­ra­de av enskil­da med­lem­mar i för­e­ning­en. Det blir en aven­bok­s­lönn (Acer car­pini­fo­li­um), en wil­son­mag­no­lia (Mag­no­lia wil­so­nii), ett ame­ri­kanskt peppar­träd (Zant­hox­ylum ame­ri­ca­num) och ett kine­siskt peppar­träd (Zant­hox­ylum simu­lans). Botans vän­ner kom­mer att kon­tak­ta de lyck­li­ga givar­na direkt.

Grundläggande kurs i systematik

Har ni lagt mär­ke till att man nu kan få en liten grund­läg­gan­de kurs i sys­te­ma­tik i Botan? I det sys­te­ma­tis­ka kvar­te­ret (rabat­ten med alla peren­ner i öster) finns det ett låne­blad med infor­ma­tion om korg­blom­mi­ga väx­ter, flock­blom­mi­ga väx­ter, ärt­väx­ter med fle­ra. Tyd­ligt och bra, inte mer infor­ma­tion är att man hin­ner läsa det på en van­lig pro­me­nad. Dess­utom finns det en digi­tal tips­run­da man kan föl­ja. Den bör­jar utan­för butiken.

Höstens program

Botans vän­ners förs­ta pro­gram­punkt blir en mossvand­ring i Bota­nis­ka träd­går­den, både ute och i växt­hu­sen. Den äger rum den 6 sep­tem­ber och leds av Staf­fan Nils­son som är bio­log och som del­tar i Pro­jekt Skå­nes mos­sor. Pro­jek­tet syf­tar både till att kart­läg­ga Skå­nes moss­flo­ra och att spri­da kun­skap om mos­sor till allmänheten.

Den 27 sep­tem­ber kom­mer Botans inten­dent Sofie Olofs­son att ta oss med på en vis­ning och berät­ta om hur en Träd­gård för 100 år sedan såg ut.

Hös­tens förs­ta före­läs­ning är den 23 okto­ber: Livet under ytan i Botans dam­mar. Då tar pro­fes­sor Chris­ter Brön­mark med oss (bild­ligt talat!) ner i Botans dam­mar för att se vad som döl­jer sig där.

Den and­ra före­läs­ning­en med titeln Från träd­gård till apo­tek hålls den 23 novem­ber. Ste­fan Lean­der, docent i far­ma­ko­lo­gi och en av entu­si­as­ter­na bakom rädd­ning­en av apo­te­ket Sva­nen, ger oss en inblick i medi­ci­nal­väx­ter­nas värld.

Alla våra arrange­mang äger rum kloc­kan 17.30, före­läs­ning­ar­na i IOGT:s lokal på Ban­tor­get 5 och vis­ning­ar­na i Bota­nis­ka träd­går­den, sam­ling vid butiken.

Läs mer på www.botan.lu.se om vad som hän­der i Botan.

Med häls­ning­ar från sty­rel­sen i Botans vän­ner genom
Eva Björ­klund, ordförande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × tre =