Marsbrev till Botans vänner 2023

Blåsippa (Hepatica nobilis 221:5). Foto: Dan Abelin.

Blå­sip­pa (Hepa­ti­ca nobi­lis 221:5). Foto: Dan Abelin.

Blå­sip­pan blom­mar i Botan! Men tro hen­ne inte om hon niger och säger ett ”nu är det vår”. De låga tem­pe­ra­tu­rer­na och den iskal­la vin­den gör att det är fort­satt behov av både strum­por och skor.

Men det spi­rar min­sann på många stäl­len i Botan. I mor­gon­so­len glitt­rar små ljus­li­la snö­kro­ku­sar över­allt bland det fros­ti­ga grä­set. I de två rabat­ter­na utan­för buti­ken byts vin­ter­land­ska­pet med gra­nar ut mot en björk­bac­ke med sälg och påskliljor.

Botan kla­ra­de sig rätt bra undan feb­ru­a­ristor­men. Inte ett enda stort träd föll, bara en mas­sa små och sto­ra gre­nar som Åke och hans team nu hål­ler på att stä­da bort.

Kattugg­lor­na Kat­tis och Hel­ge har nu fyra ulli­ga ung­ar som har foto­gra­fe­rats och bli­vit kän­di­sar till och med på tv. Du kan se en fin bild på dem i för­e­ning­ens Face­book­grupp – www.facebook.com/groups/botansvanner.

Botans vän­ner hade ter­mi­nens förs­ta före­läs­ning i den nya loka­len på Ban­tor­get den 14 feb­ru­a­ri när Marie Widén avslö­ja­de histo­ri­er­na bakom rosors namn. Loka­len var väl­fylld och publi­kens kom­men­ta­rer om både före­läs­ning och lokal var myc­ket positiva.

Föreläsning 14 mars

Nu är det snart dags för näs­ta pro­gram­punkt som blir den 14 mars kl. 17.30 på Ban­tor­get 5. Då ska för­re botan­fö­re­stån­da­ren Lennart Engs­trand berät­ta om Botan genom århund­ra­den. Själv var han ju del av den histo­ri­en under mer än tret­tio år.

Årsmöte 26 april

Och mar­ke­ra gär­na den 26 april i kalen­dern när vi ska ha vårt års­mö­te och ni alla ska få göra bekant­skap med nya före­stån­da­ren, Alli­son Per­ri­go. Hen­nes före­läs­ning har titeln Kopp­la sam­man män­ni­skor, forsk­ning och beva­ran­de­ar­be­te för att gyn­na bio­lo­gisk mång­fald.

Efter feb­ru­ari­bre­vet har det till vår sto­ra gläd­je skett en ordent­lig till­ström­ning av nya med­lem­mar. Nu känns det som om det snart kan bli möj­ligt att kun­na köpa in väx­ter till den nya perennrabatten.

”Adoptera” ett träd

Vi har ock­så fått veta att Botan kom­mer att behö­va plan­te­ra ett tio­tal nya träd under året. På vår gam­la lis­ta med huga­de spe­ku­lan­ter på att bekos­ta ett ”eget” träd finns det ännu ett par per­so­ner kvar. Men hör av dig om du vill ”adop­te­ra” ett träd. Kost­na­den per träd blir i år 8000 kr vil­ket inne­fat­tar inköp och den förs­ta tidens spe­ci­al­vård om det lil­la nyplan­te­ra­de trä­det. Vi berät­tar gär­na mer om du är intresserad.

Medlemsavgiften för 2023

Och om det ännu inte bli­vit av … Med­lems­av­gif­ten för 2023 är fort­satt 200 kr för enskild per­son och 300 kr för familj. Den kan beta­las med Swish (1230078683) eller bank­gi­ro (707- 8769). För gam­la med­lem­mar räc­ker det att ange namn, medan nya med­lem­mar ombeds skic­ka e‑post med kon­takt­upp­gif­ter till botansvannerilund@gmail.com. Vårt med­lems­re­gis­ter har endast utrym­me för en e‑postadress per med­lem­skap var­för vi ber er väl­ja mot­ta­ga­re vid familjemedlemskap.

Vi hop­pas få se er på före­läs­ning­en den 14 mars – och natur­ligt­vis i Botan!

För Botans vänner
Eva Björ­klund
ordförande

Bläddra i foldern för Botans vänner våren 2023 – länk till Issuu.com

Blädd­ra i fol­dern för Botans vän­ner våren 2023! (länk till Issuu.com)

Botans vänner. Swish.

Beta­la din med­lems­av­gift med Swish. Öpp­na appen och tryck på Skan­na. Fyll i belopp, ditt namn och kontaktinformation.

1 Comments

  1. Mona B. Nilsson

    Örgryte kolo­ni­träd­går­dar, Göte­borg, har enligt repor­ter Alice Radoms­ka inte haft någon kattugg­la sedan 1990-talet. Vad trev­ligt att ni på Botan nere i söder har ett ugg­le­par som trivs och haft fyra ung­ar i år. Jag har inte sett till någon här i Göte­borg eller mitt Kungälv men där­e­mot hört kattugglans karak­tä­ris­tis­ka läte på någorlun­da nära håll. Ha det så bra ni lun­da­bor, lun­den­sa­re och vad ni än kallas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

16 − 12 =