Februaribrev till Botans vänner 2023

Vintergäck (Eranthis hyemalis). Foto: Dan Abelin.

Vin­ter­gäck (Erant­his hye­ma­lis). Foto: Dan Abelin.

Nu kom­mer änt­li­gen lju­set till­ba­ka och vår­teck­nen blir allt fler i Botan. Mikael Sörens­son, Botans fli­ti­ge fågel­skå­da­re, berät­ta­de att fåg­lar­na nu bör­jar göra sig redo för par­ning och häck­ning. Hack­spet­ten trum­mar ener­giskt till sin hona som sva­rar med ett mera för­synt hac­kan­de från and­ra sidan träd­går­den. Kattugg­le­pa­ret är på plats. Even­tu­ellt finns det redan ung­ar i någon av hol­kar­na och för­hopp­nings­ful­la foto­gra­fer smy­ger i bus­kar­na med sina långa objek­tiv. Men i det sto­ra katsu­ra­trä­det mel­lan växt­hu­sen och musei­dam­men kan man fort­fa­ran­de se vin­ter­fåg­lar som dom­her­rar och en flock steg­lit­ser högt upp i kronan.

Pengar till paradrabatten

Nedan­för katsu­ran arbe­tar nu träd­gårds­mäs­tar­na med att göra en sarg till den sväng­da ”paradra­bat­ten”. För­ra säsong­en för­ny­a­des en annan del av paradra­bat­ten med oli­ka peren­na väx­ter. Det kun­de ske tack vare Botans vän­ner som köp­te in de nya peren­ner­na. Även den här rabat­ten vill vi kun­na fyl­la med fina väx­ter. Ännu så länge räc­ker inte för­e­ning­ens peng­ar till, men vi hop­pas att alla snart beta­lar in sina med­lems­av­gif­ter (och gär­na vär­var ännu fler med­lem­mar). Då kan vi ge Botan grönt ljus att bör­ja plan­te­ra när väd­ret tillå­ter. Ju fler med­lems­av­gif­ter vi får in, desto fler blom­mor får Bota­nis­ka trädgården!

Föreläsning 14 februari

Den 14 feb­ru­a­ri kloc­kan 17.30 äger ter­mi­nens förs­ta före­läs­ning rum. Då kom­mer Botans tidi­ga­re före­stån­da­re Marie Widén att berät­ta för oss ”Hur fick rosor sina namn?” Vad är väl mer äls­kat än rosor? Vi tror att ämnet kom­mer att loc­ka många som vill veta mera.
Det är vik­tigt att kom­ma ihåg att vi nu ska träf­fas i en ny lokal, hos IOGT på Ban­tor­get 5. Till­gäng­lig­he­ten är god – en hiss finns på inner­går­den bakom huset. Den tek­nis­ka utrust­ning­en är enkla­re än på för­ra stäl­let, men vi tror att det ska fun­ge­ra all­de­les utmärkt.

Botans arrangemang

Botan har oli­ka arrange­mang under sport­lo­vet och ord­nar även en vis­ning i växt­hu­sen den 8 feb­ru­a­ri. Läs mer på www.botan.lu.se.
Nu har även buti­ken öpp­nat igen efter sin vin­ter­vi­la. 10 % rabatt för våra medlemmar.

Medlemsavgiften för 2023

Och glöm hel­ler inte! Med­lems­av­gif­ten för 2023 är fort­satt 200 kro­nor för enskild per­son och 300 kro­nor för familj. Den kan beta­las med Swish (1230078683) eller bank­gi­ro (707‑8769). För gam­la med­lem­mar räc­ker det att ange namn, medan nya med­lem­mar ombeds skic­ka ett e‑postmeddelande med kon­takt­upp­gif­ter till botansvannerilund@gmail.com. Vårt med­lems­re­gis­ter har endast utrym­me för en e‑postadress per med­lem­skap var­för vi ber er väl­ja mot­ta­ga­re vid familjemedlemskap.

Vi hop­pas få se er på före­läs­ning­en den 14 feb­ru­a­ri och natur­ligt­vis i Botan!

För Botans vänner
Eva Björ­klund
ord­fö­ran­de

Bläddra i foldern för Botans vänner våren 2023 – länk till Issuu.com

Blädd­ra i fol­dern för Botans vän­ner våren 2023! (länk till Issuu.com)

Botans vänner. Swish.

Beta­la din med­lems­av­gift med Swish. Öpp­na appen och tryck på Skan­na. Fyll i belopp, ditt namn och kontaktinformation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 + 20 =