Novemberbrev till Botans vänner 2022

Halskråsdahlia – Dahlia x pinnata (Halskrås-Gruppen) 'Pooh - Swan Island'. Foto: Dan Abelin.

Halskrås­dah­lia – Dah­lia x pin­na­ta (Halskrås-Grup­pen) ’Pooh – Swan Island’. Foto: Dan Abelin.

Det är svårt att för­stå att det redan är novem­ber när dah­li­or­na fort­fa­ran­de står i full blom. Men för­be­re­del­ser­na inför vin­tern är redan i gång i Botan, både bland män­ni­skor och djur. Köld­käns­li­ga väx­ter i sina sto­ra kru­kor har fått åka moped in i växt­hu­sen för att till­bringa vin­tern på ett lite var­ma­re stäl­le och alla ekor­rar­na job­bar för hög­varv med att sam­la in nöt­ter och annat gott de hit­tar bland de gula löven på marken.

Nu har vi sagt far­väl till Ben­te Erik­sen och hen­nes hög­ra hand Sofie Olofs­son vika­ri­e­rar fram tills den nya före­stån­da­ren Alli­son Per­ri­go bör­jar i februari.

Det grävs en hel del just nu i träd­går­den. Ännu en del av den sto­ra sväng­da paradra­bat­ten med peren­ner ska göras om. Många av de upp­gräv­da väx­ter­na kan man nu få köpa med sig hem till sin egen träd­gård. De finns till beskå­dan­de utan­för växthusen/butiken.

På den sto­ra söd­ra pla­nen finns tre sto­ra upp­gräv­da hål. Där ska det i dagar­na plan­te­ras tre nya ekar. En rödek, en ungersk ek och en kär­rek. Alla tre trä­den är inköp­ta för dona­tio­ner från oli­ka med­lem­mar i Botans vän­ner. (Är även du sugen på att få done­ra ett träd, så hör av dig till för­e­ning­en. Det kan even­tu­ellt drö­ja innan ytter­li­ga­re träd ska plan­te­ras, eftersom Botans per­so­nal har många unga träd att ta hand om som är sköt­sel­krä­van­de under etableringen.)

Vi har nyss haft för­e­ning­ens näst sista arrange­mang för i höst, en intres­sant före­läs­ning av Lunds kom­muns mil­jöstra­teg Lin­da Birke­dal som berät­ta­de om hur sta­den tack­lar de kli­ma­tut­ma­ning­ar som finns i vår närmiljö.

Näs­ta gång vi träf­fas blir på före­läs­ning­en ”Insek­ter, fåg­lar och naturmil­jö­er i Bota­nis­ka träd­går­den i Lund” den 30 novem­ber kl.17.30 på Sto­ra Alga­tan 4. Då ska Mikael Sörens­son berät­ta om alla de fåg­lar, insek­ter och and­ra djur som har Botan som sitt hem. Mikael är på plats i träd­går­den så gott som dag­li­gen och föl­jer deras aktiviteter.

Under peri­o­den 27 november–31 janu­a­ri 2023 kan du besö­ka årets vin­terut­ställ­ning i växt­hu­sen. I år är temat ”Jor­den runt på 24 växter”.

Glöm inte att gå för­bi och beund­ra höstde­ko­ra­tio­ner­na i form av fly­tan­de dah­li­aö­ar och pum­por, frukt och grönt utan­för buti­ken. Inne i buti­ken kan du dess­utom hand­la fina ama­ryl­li­sar i oli­ka fär­ger och modeller.

Med häls­ning­ar från sty­rel­sen i Botans vänner
genom
Eva Björ­klund
ord­fö­ran­de

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

åtta + 1 =