Decemberbrev till Botans vänner 2022

Julskyltning i Botan 2021. Foto: Dan Abelin.

Jul­skylt­ning i Botan 2021. Foto: Dan Abelin.

Nu drar Botan löv­täc­ket över sig för att vila ett slag och vara i fin form när de förs­ta vår­teck­nen bör­jar synas.

De vack­ra dah­li­or­na gick en bråd död till mötes när snön plöts­ligt föll i slu­tet av novem­ber. Nu läggs de i luf­ti­ga kor­gar för att åter­plan­te­ras i vår och det stä­das, klipps och räf­sas överallt.
Det är grått och kyligt att pro­me­ne­ra i träd­går­den på morg­nar­na. Bara ini­från växt­hu­sen lyser det varmt och väl­kom­nan­de. Och det är här som akti­vi­te­ter­na äger rum just nu. En ny utställ­ning som heter ”Jor­den runt på 24 väx­ter” berät­tar om hur väx­tjä­ga­re under oli­ka tider har sam­lat in spän­nan­de väx­ter och fört med dem hem till Sve­ri­ge. Vis­sa känns exo­tis­ka för oss, and­ra, som gull­ran­kan, har bli­vit en av våra van­li­gas­te kruk­väx­ter. Botan arran­ge­rar gui­da­de vis­ning­ar av utställ­ning­en 7 och 14 decem­ber. Dess­utom utlo­vas en cho­klad­prov­ning för barn under jul­lo­vet! Kol­la arrange­mang­en på www.botan.lu.se

Butik Botan hål­ler öppet tisdag–lördag kl. 11–15 men har stängt under jul­vec­kan. Kafé­et har stängt för säsongen.

Botans vän­ner hade sin sista pro­gram­punkt för i höst 30 novem­ber, när Mikael Sörens­son berät­ta­de myc­ket kun­nigt om alla de insek­ter och fåg­lar som den upp­märk­sam­me kan stö­ta på i Bota­nis­ka trädgården.

Nu bör­jar vårens pro­gram bli klart och det bju­der på tre före­läs­ning­ar och två guid­ning­ar. Före­läs­ning­ar­na kom­mer att hål­las av de tidi­ga­re före­stån­dar­na Lennart Engs­trand och Marie Widén lik­som av den till­trä­dan­de Alli­son Per­ri­go. Det tryck­ta pro­gram­met kom­mer i bör­jan av januari.

Inför julen kan det vara lämp­ligt att ta med barn och barn­barn till Botan för att de ska få se julens klas­sis­ka väx­ter IRL (som det heter nume­ra): Ama­ryl­lis i växt­hu­sen och järnek med röda bär och mis­tel med vita bär ute i träd­går­den. Och kanske en röd­ha­ke om man har tur!

Och glöm inte att det snart är nytt år och nu går det bra att beta­la sin med­lems­av­gift för 2023. 200 kr för enskild, 300 kr för familj. Bank­gi­ro 707‑8769 eller Swish 1230078683. Ange namn och e‑post, gär­na ock­så tele­fon och adress. Skic­ka de kon­takt­upp­gif­ter som inte får plats till e‑post botansvannerilund@gmail.com.

Botan och Botans vän­ner öns­kar er alla
God jul och gott nytt år!

För Botans vänner
Eva Björ­klund
ord­fö­ran­de

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nitton − 3 =