Oktoberbrev till Botans vänner 2020

Ricin (Ricinus communis). Foto: Dan Abelin.

Ricin (Rici­nus com­mu­nis). Foto: Dan Abelin.

Natt­fros­ten när­mar sig men fort­fa­ran­de kan man nju­ta av dah­li­or­na och många and­ra blom­mor i Botan. Paradra­bat­ter­na är upp­gräv­da och kom­mer att för­ny­as till näs­ta år.

Vid den här tiden bru­kar vi träf­fas i en före­läs­nings­sal och lyss­na på något intres­sant ämne med bota­nik­te­ma, men så blir det ju inte i höst. Vi pla­ne­rar i stäl­let två vis­ning­ar under hös­ten, en i novem­ber och en i decem­ber och hop­pas att väd­ret kom­mer att tillå­ta oss att genom­fö­ra dem.

Om frukter i Botan 3 november

På tis­dag den 3 novem­ber kom­mer Ben­te Erik­sen, före­stån­da­re för Bota­nis­ka träd­går­den i Lund, att visa och berät­ta om ”Fruk­ter av alla de slag”. Med tan­ke på väder och ljus­för­hål­lan­de bör­jar den­na vis­ning redan kloc­kan 14.00. Vi bekla­gar om det­ta begrän­sar möj­lig­he­ten att del­ta för någon.

Vi sam­las vid buti­ken. Ing­en för­an­mä­lan, gra­tis för med­lem­mar, 50 kr för gäs­ter. Obser­ve­ra tiden!

Nyplanterade träd i Botan i december

I för­ra med­lems­bre­vet nämn­de vi att Botan för­lo­rat många träd i år och vill ersät­ta dem med arter som kom­plet­te­rar bestån­det. Många Botan­vän­ner hör­de av sig och erbjöd sig att done­ra träd. Det har resul­te­rat i att elva träd kom­mer att leve­re­ras från en plant­sko­la i Hol­land och plan­te­ras i Botan i bör­jan av decem­ber. Trä­den är sto­ra, säll­syn­ta och viltin­sam­la­de, d.v.s. pre­cis vad man öns­ka­de sig. Alla träd är done­ra­de av med­lem­mar i Botans vänner.

När trä­den står sta­digt i jor­den ord­nar vi en vis­ning för Botans vän­ner då vi får höra mer om var­för just des­sa träd är intres­san­ta. Ni kom­mer att infor­me­ras om tiden för den­na vis­ning så snart den kan fastställas.

Många nya medlemmar

Vi väl­kom­nar många nya med­lem­mar och tac­kar för all hjälp med rekry­te­ring. Vi är nu uppe i sam­ma antal, cir­ka 400 per­so­ner, som tidi­ga­re år.

Med häls­ning­ar från sty­rel­sen i Botans vän­ner genom
Ingrid Lede­bo
ord­fö­ran­de

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sexton − 2 =