Novemberbrev till Botans vänner 2020

Dahlia x pinnata 'Trelyn Seren'. Foto: Dan Abelin.

Dah­lia x pin­na­ta ’Trelyn Seren’. Foto: Dan Abelin.

Tack vare det mil­da väd­ret har många kun­nat fort­sät­ta att nju­ta av med­havd fika till­sam­mans med vän­ner i Botan. Det blom­mar fort­fa­ran­de i som­mar- och dah­lia-rabat­ter­na och åtminsto­ne ett av gink­go­trä­den lyser klart gult. Men nog inte så länge till …

Våra vis­ning­ar i okto­ber och novem­ber – om träd och om fruk­ter – var myc­ket intres­san­ta och sam­la­de många med­lem­mar, kanske till och med lite för många, men vi var ju utomhus.

Plantering av träd i Botan

Hös­tens träd­pro­jekt inne­bär att elva nya träd ska plan­te­ras som ersätt­ning för träd som man behövt ta ner. De nya trä­den har nyli­gen leve­re­rats från en plant­sko­la i Hol­land och plan­te­rings­hål kom­mer att grä­vas under vec­kan. Trä­den är sto­ra, säll­syn­ta och viltin­sam­la­de, det vill säga pre­cis vad man vill ha i Botan. Alla träd är done­ra­de av med­lem­mar i Botans vän­ner.

Vi har utlo­vats en vis­ning för Botans vän­ner, då vi ska få höra mer om var­för just des­sa träd har valts ut och vi hade hop­pats kun­na genom­fö­ra den i decem­ber. Under rådan­de omstän­dig­he­ter får vi för­mod­li­gen flyt­ta fram den till näs­ta år. Vi åter­kom­mer med mer infor­ma­tion om detta.

Botans butik

Botans butik har varit stängd sedan bör­jan av novem­ber och mås­te på grund av smitt­ris­ken vara fort­satt stängd, MEN för den som bru­kar köpa sina ama­ryl­lislö­kar där och bli inspi­re­rad till jul­klapp­sin­köp vill vi berät­ta att man snart kom­mer att kun­na bestäl­la varor, beta­la med Swish och häm­ta utan­för buti­ken. Infor­ma­tion om det­ta kom­mer inom kort på Botans webb­plats botan.lu.se under ”Botans butik”. Stöd Botan genom att köpa en ama­ryl­lis och glöm inte att vi har 10 % rabatt på alla inköp.

Julklappstips

Ett med­lem­skap i Botans vän­ner för 2021 är kanske en lämp­lig jul­klapp till vän­ner eller släk­ting­ar som redan har allt. För att för­verk­li­ga det­ta kan du beta­la in 200 kr för enskild per­son eller 300 kr för familj på vårt bank­gi­ro (707‑8769) eller via Swish (1230078683) och tyd­ligt ange att det är en jul­klapp från dig till en viss per­son. Så vi ber dig att skic­ka ett e‑postmeddelande till botansvannerilund@gmail.com, där du upp­re­par den­na infor­ma­tion. Vill du ha ett pre­sent­kort att skic­ka till gåvo­mot­ta­ga­ren, så ber vi dig note­ra det och ange din post­a­dress. Vida­re behö­ver vi gåvo­mot­ta­ga­rens e‑postadress så att vi kan föra in det­ta i medlemsregistret.

Vinterutställningen 2020

Vi har i fle­ra år varit bort­skäm­da med att få vara med vid den förs­ta vis­ning­en av årets vin­terut­ställ­ning på skylt­sön­da­gens för­mid­dag, bli bjud­na på rykan­de glögg och pep­par­ka­kor och få lyss­na på Botans exper­ter. I år blir det en liten utställ­ning om julens och vin­terns väx­ter som arran­ge­ras i de sto­ra odlings­lå­dor­na utan­för växt­hu­set och den öpp­nar tra­di­tio­nellt på sön­da­gen den 29 november.

Bidra till forskningen om invasiva växter

Bota­nis­ka träd­går­den del­tar i ett forsk­nings­pro­jekt till­sam­mans med Folk­livs­ar­ki­vet i Lund med syf­te att sam­la in infor­ma­tion om all­män­he­tens syn på och erfa­ren­het av inva­si­va växter.

Om du vill bidra upp­ma­nas du att gå in på län­ken på www.folklivsarkivet.lu.se och sva­ra på tolv frå­gor. Sprid gär­na län­ken vida­re. Vill du veta mer om fors­kar­grup­pen så fin­ner du det här: https://pi.prodwebb8.lu.se/teman/perspektiv-pa-invasiva-vaxter

Med häls­ning­ar från sty­rel­sen i Botans vänner
genom
Ingrid Lede­bo
ord­fö­ran­de

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 × 5 =