Augustibrev till Botans vänner 2019

Humla på röd solhatt (Echinacea purpurea). Foto: Dan Abelin.

Hum­la på röd sol­hatt (Echi­na­cea pur­pu­rea). Foto: Dan Abelin.

I år är blom­ning och gröns­ka spe­ci­ellt ymnig, kanske för att kom­pen­se­ra för för­ra som­ma­rens för­tor­ka­de natur. Botans som­mar­ra­batt prun­kar och dah­li­or­na väx­er meter­höga. Det nyplan­te­ra­de kej­sar­trä­det ver­kar tri­vas. Vi gläds spe­ci­ellt åt det­ta eftersom både rabat­ten och trä­det är resul­tat av insat­ser från Botans vän­ner.

Programplanering

Sty­rel­sen, som består av ett inar­be­tat team, har pla­ne­rat ett pro­gram för hös­ten som vi hop­pas ska intres­se­ra er och även loc­ka nya med­lem­mar. Vi sat­sar på vis­ning­ar i Botan, vil­ka bely­ser och för­dju­par träd­går­dens akti­vi­te­ter, under augusti och sep­tem­ber och före­läs­ning­ar under okto­ber och novem­ber. Tra­di­tions­en­ligt inbjuds vi att invi­ga vin­terut­ställ­ning­en på skylt­sön­da­gen, 1 december.

Visning i Botan 30 augusti

I vint­ras berät­ta­de Ben­te Erik­sen för oss om oli­ka typer av växt­fib­rer som används hant­verks­mäs­sigt och indust­ri­ellt under titeln »Bota­ni­kens trå­dar«. En utställ­ning i öst­ra oran­ge­ri­et på temat »Tex­til­ham­pa och hor­ti­kul­tur« illu­stre­rar den tex­til­hi­sto­ris­ka delen av sam­ma tema. Fre­dag 30 augusti kloc­kan 11.30 (obs! tiden) är exper­ter­na Git Skoglund och Robert Clar­ke på plats och ger en spe­ci­al­vis­ning för oss. Sam­ling vid buti­ken, ing­en avgift för med­lem­mar, 50 kr för gäster.

Visning i Botan 4 september

Under som­ma­ren har Botan en utställ­ning på temat »Fred med jor­den«. Inspi­re­ra­de av Elin Wäg­ner och hen­nes tan­kar om hur vik­tigt det är att vi tar hand om jor­den på vår pla­net, vill man illu­stre­ra vad vi kan göra för att vara vän­ner med jor­den. Vi får en gui­dad vis­ning av Sofie Olofs­son ons­dag 4 sep­tem­ber med start kloc­kan 17.30. Sam­ling utan­för växt­hus och butik. Ing­en avgift för med­lem­mar, 50 kr för gäster.

Aktiviteter i Botan i september

Utställ­ning­en »Skug­gor och visk­ning­ar« med skulp­tu­rer och foton som visa­des utom­hus i Botan i våras, kom­mer att åter­instal­le­ras och visas under september.

Bland Botans många akti­vi­te­ter vill vi spe­ci­ellt upp­märk­sam­ma er på växt­mark­na­den 14 sep­tem­ber kloc­kan 10–12, då Botans vän­ner kom­mer att ha ett informationsbord.

Vec­ko­slu­tet 13–15 sep­tem­ber pågår den tra­di­tio­nel­la orkidéut­ställ­ning­en med för­sälj­ning i nor­ra växthusen.

En vec­ka sena­re, 21 sep­tem­ber, är det dags för kul­tur­nat­ten med många pro­gram­punk­ter i Botan.

Läs mer om Botans oli­ka akti­vi­te­ter på www.botan.lu.se

Föreläsningar under oktober och november

Pro­fes­sor Pål Axel Ols­son gäs­tar oss 16 okto­ber och berät­tar om »Dof­tan­de blom­mor och insek­ters mångfald«.

19 novem­ber kom­mer land­skaps­in­gen­jör Max­i­mi­li­an Löf­gren och talar om »Natur­vård i stadsmiljö«.

Vi ber er note­ra tider­na och åter­kom­mer med mer infor­ma­tion i fram­ti­da brev.

Medlemsvärvning

Med­lem­san­ta­let i Botans vän­ner har ökat var­je år sedan för­e­ning­en bil­da­des 2016. För att fort­sät­ta till­väx­ten hop­pas vi få många nya med­lem­mar under hös­ten. Infor­ma­tion om vår verk­sam­het och vär­van­de av nya med­lem­mar sker fram­förallt genom er – våra med­lem­mar. Vi tror att det fort­fa­ran­de finns många Lun­da­bor som skul­le vil­ja bidra till att stöt­ta verk­sam­he­ten i Bota­nis­ka träd­går­den och hop­pas att ni vill hjäl­pa oss att hit­ta dem.

Med­lems­av­gif­ten är oför­änd­rad (200 kr/person, 300 kr/familj) och kan beta­las med Swish (1230078683) eller bank­gi­ro (707‑8769). Ett e‑postmeddelande till botansvannerilund@gmail.com med namn och adress behövs för medlemsregistret.

Häls­ning­ar från sty­rel­sen för Botans vänner
genom
Ingrid Lede­bo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton + 7 =