Oktoberbrev till Botans vänner 2018

Taiwanskugglilja (Tricyrtis formosana). Foto: Dan Abelin.

Tai­wans­kugg­lil­ja (Tri­cyr­tis formo­sa­na). Foto: Dan Abelin.

Hös­tens akti­vi­te­ter i Bota­nis­ka träd­går­den – växt­mark­nad, odlings­täv­ling­ar, grön­saks­skörd och svam­put­ställ­ning – har sam­lat många besö­ka­re och lik­som våra egna anslu­tan­de arrange­mang varit myc­ket upp­skat­ta­de. Spe­ci­ellt gläd­jan­de har varit det sto­ra insla­get av ung­do­mar, varav många utländs­ka studenter.

Lökar och kalender i Botans butik

Botans butik, som har öppet tisdag–lördag 11–15, har nu lad­dat upp med ett stort sor­ti­ment bloms­ter­lö­kar från Hol­land. Botans vän­ner får 20 % rabatt på lökinköp.

I buti­ken, och endast där, kan man ock­så köpa Botans kalen­der för 2019 som pro­du­ce­rats och bekostats av Botans vän­ner och vars intäk­ter direkt till­fal­ler Botan. Kalen­dern, som inne­hål­ler vack­ra bil­der tag­na i Botan under årets alla måna­der, kos­tar 150 kr för med­lem­mar och 175 kr för övri­ga. Buti­ken har till­gång till en med­lems­för­teck­ning om du råkat glöm­ma att ta med medlemskortet.

Föreläsning om mykorrhiza 16 oktober

Vårt näs­ta arrange­mang är en före­läs­ning av Bengt Söder­ström, pro­fes­sor eme­ri­tus i eko­lo­gisk mikro­bi­o­lo­gi. Han gäs­tar oss tis­da­gen den 16 okto­ber 17.30 och berät­tar då om inter­ak­tio­nen mel­lan svam­par och väx­ter på temat »Mykorr­hi­za – för­mån­ligt sam­ar­be­te under jord«. Vi träf­fas i den lokal som vi nu bör­jar kän­na oss hem­ma i, Hör­sal 128 på Sto­ra Alga­tan 4. Som van­ligt är del­ta­gan­det gra­tis för med­lem­mar, kos­tar 50 kr för gäs­ter och ni är väl­kom­na utan föranmälan.

Föreläsning om jord 13 november

Näs­ta före­läs­ning byg­ger vida­re på temat jord. Pro­fes­sorn i mark­bi­o­lo­gi Håkan Wal­lan­der kom­mer till Botans vän­ner tis­da­gen den 13 novem­ber 17.30 och del­ger oss sina tan­kar på ämnet »Jord – fun­de­ring­ar kring grun­den för vår till­va­ro«. Även den­na före­läs­ning hålls i Hör­sal 128, Sto­ra Alga­tan 4, ing­en för­an­mä­lan behövs, gra­tis för med­lem­mar, 50 kr för gäster.

Visning av vinterutställningen 2 december

På skylt­sön­da­gen intro­du­ce­rar Botan årets vin­terut­ställ­ning som i år hand­lar om mos­sor och lavar. Innan dör­rar­na öpp­nas för all­män­he­ten får vi en spe­ci­al­vis­ning. Väl­kom­na in i Botans växt­hus på sön­dag för­mid­dag den 2 decem­ber kloc­kan 10 för att dric­ka varm glögg och lyss­na på Sofie Olofs­son som berät­tar om de mos­sor och lavar som visas.

Donation och inköp till Botan

Den som varit inne i växt­hu­set nyli­gen har kanske märkt att man nu kan slå sig ner på en vac­ker träd­gårds­sof­fa i palm­hu­set. Den har inköpts av Botans vän­ner och bekostats av en gene­rös dona­tion som även inklu­de­rar ett kej­sar­träd att plan­te­ras under hösten.

Botans per­so­nal har på upp­ma­ning av sty­rel­sen gjort en öns­ke­lis­ta och vid senas­te sam­man­trä­det beslu­ta­de vi om fler inköp efter prin­ci­pen att de ska anting­en under­lät­ta arbe­tet, för­bätt­ra resul­ta­tet eller för­skö­na träd­går­den. Vi avvak­tar offer­ter och åter­kom­mer till det­ta i ett sena­re brev.

Flera nya medlemmar

Vi glä­der oss åt att ha fått fle­ra nya med­lem­mar i sam­band med hös­tens akti­vi­te­ter. Anta­let utställ­da med­lems­kort för 2018 är nu över 300 och anta­let per­so­ner över 400. Sam­ti­digt träf­far vi fort­fa­ran­de Lun­da­bor som inte kän­ner till vår för­e­ning men gär­na skul­le stöd­ja Botan. Vi ber alla att spri­da infor­ma­tio­nen om hös­tens pro­gram bland vän­ner och bekan­ta. Med­lems­av­gif­ten är oför­änd­rad, 200 kr/person, 300 kr/familj, och beta­las till vårt bank­gi­ro 707‑8769 eller swishas till 1230078683. Med­lems­kor­tet kom­mer per post efter någ­ra veckor.

Sty­rel­sen för Botans vänner
genom
Ingrid Ledebo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

11 − två =