Junibrev till Botans vänner 2023

Sommartulpaner (Tulipa sprengeri). Foto: Dan Abelin.

Som­mar­tul­pa­ner (Tuli­pa spren­ge­ri). Foto: Dan Abelin.

Nu känns det att det verk­li­gen är som­mar i Botan. I det höga grä­set väx­er smör­blom­mor och röd­klö­ver, präst­kra­gar och vero­ni­kor. Bland peren­ner­na hän­der det ock­så myc­ket just nu. De nya paradra­bat­ter­na som vän­ner­na har bekostat tar sig fint. Och peren­ner har ju ibland fan­tas­tiskt sug­ges­ti­va namn. Vad sägs om de här: sprut­gur­ka, tandrot, ciga­rett­glöd och skal­le­rormsmar­torn. Vil­ka före­ställ­ning­ar får man inte av dem? Gå dit och kol­la om verk­lig­he­ten stäm­mer med din bild!

Rensning av vinglokor

I mit­ten av maj ryck­te Botans vän­ner ut för att ren­sa bort ving­lo­kor. Ving­lo­kan är en gans­ka vac­ker växt med gula blom­mor. Tyvärr är det en otro­ligt inva­siv växt som hotar att ta över hela träd­går­den. Till­sam­mans med Botans per­so­nal, med före­stån­da­ren Alli­son Per­ri­go i spet­sen, ren­sa­de ett entu­si­as­tiskt gäng vän­ner under ett par tim­mar bort mäng­der av ving­lo­kor. Insat­sen ver­kar göra nyt­ta, för nu ser man bara någon ensta­ka loka här och där. Men vi är nog väl­kom­na till­ba­ka näs­ta år, för ving­lo­kor­na gör säkert ett nytt för­sök att ta över!

Föreningens visningar

I maj hade för­e­ning­en en vis­ning i Botan. Den gjor­des av Julia Borg som tog oss med på en vand­ring genom väx­ter­nas utveck­ling. På ett ele­gant och väl­digt intres­sant sätt för­de hon oss genom mil­jo­ner år. Vi var drygt 40 per­so­ner som följ­de med på vis­ning­en. Vil­ken tur att vi har det fina hög­ta­lar­sy­ste­met till vår hjälp.

För­e­ning­ens sista pro­gram­punkt den här våren blir ytter­li­ga­re en vis­ning i träd­går­den. Den äger rum den 8 juni kl. 17.30. Alli­son Per­ri­go kom­mer att visa exem­pel på bio­lo­gisk mång­fald. Det är ju ett ämne som många hän­vi­sar till, men vad inne­bär det egent­li­gen? Vi träf­fas som van­ligt utan­för butiken.

De vilda blommornas dag

Den 18 juni arran­ge­ras De vil­da blom­mor­nas dag i Botan, då man under hela dagen bju­der på ett fler­tal bloms­ter­vand­ring­ar. Läs mer om det­ta och om vad som hän­der i Botan på www.botan.lu.se.

En anslagstavla för Botans vänner

Under juni kom­mer Sta­tens fas­tig­hets­verk att sät­ta upp en egen anslags­tav­la för Botans vän­ner. Den kom­mer att stå bred­vid Botans egna tav­lor vid ingång­en från Öst­ra Vall­ga­tan fram­för Gula vil­lan. Där kan vi berät­ta om för­e­ning­en, hur man blir med­lem och om våra pro­gram … Vi hop­pas att den ska bidra till att vär­va många fler med­lem­mar till föreningen.

I juli kom­mer det ing­et månads­brev till Botans vän­ner, men i augusti åter­kom­mer vi med ett pro­gram för hös­ten. Förs­ta pro­gram­punk­ten blir en mossvand­ring i trädgården.

Med för­hopp­ning­ar om en fin sommar
från sty­rel­sen i Botans vänner
genom Eva Björ­klund, ordförande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

12 − två =