Augustibrev till Botans vänner 2020

Sommarblommor i Botan. Foto: Dan Abelin.

Som­mar­blom­mor i Botan. Foto: Dan Abelin.

Till alla som njuter av Botaniska trädgården

Botan står i sitt flor med rik­lig blom­ning och gröns­ka. Som­mar­blom­mor­na prun­kar i år i fle­ra rabat­ter och dah­li­or­na, även de på fle­ra nya stäl­len, står redan i full blom. Det är gläd­jan­de att se att så många hit­tar till Botan för sin pro­me­nad och avkoppling.

Upprop om stöd

Det­ta brev dis­tri­bue­ras till alla som någon gång visat sitt stöd för Botan genom att beta­la med­lems­av­gif­ten till Botans vän­ner. Sedan star­ten 2016 öka­de anta­let med­lem­mar till en sta­bil nivå av cir­ka 400 både 2018 och 2019, men i år har vi sett en kraf­tig minsk­ning. Det är för­stå­e­ligt att många haft tan­kar och intres­se rik­tat åt ett helt annat håll under våren och som­ma­ren. Sam­ti­digt hop­pas vi att många som sökt sig till Botan kanske vill visa sin upp­skatt­ning genom sitt stöd. Vi hop­pas få vär­va er som med­lem­mar igen och till er som redan är med­lem­mar rik­tar vi en upp­ma­ning att berät­ta om Botans vän­ner för gran­nar och bekanta.

Varför ska man stödja Botans vänner?

Bota­nis­ka träd­går­den i Lund till­hör och admi­ni­stre­ras av Lunds uni­ver­si­tet och verk­sam­he­ten styrs av medel som för­de­las i kon­kur­rens med alla and­ra insti­tu­tio­ner på universitetet.

Tuf­fa bud­get­lä­gen med krav på bespa­ring­ar kan leda till att upp­skat­ta­de inslag, såsom vårens tul­pan­ra­batt och som­mar­ra­bat­ten, mås­te off­ras, vil­ket i det sena­re fal­let inträf­fa­de 2018.

Sty­rel­sen för Botans vän­ner kän­de då att det­ta inte fick ske igen och beslöt att för­e­ning­en skul­le bekos­ta plan­tor­na till som­mar­ra­bat­ten så länge det­ta var möj­ligt. Det har vi gjort både 2019 och 2020, men med mins­ka­de med­lem­sin­täk­ter är det inte säkert att vi förmår full­föl­ja det 2021. Kost­na­den för som­mar­plan­tor­na har i år upp­gått till cir­ka 50 000 kr.

För­u­tom lokal­hy­ran vid före­läs­ning­ar går med­lem­sin­täk­ter­na till gåvor till Botan, där vi väl­jer från en öns­ke­lis­ta som upp­rät­tas av per­so­na­len. Under åren har det hand­lat om bat­te­ri­driv­na träd­gårds­red­skap, såsom gräs­klip­pa­re och häck­sax­ar, extra belys­ning i växt­hu­set, nya ste­gar och odlings­tun­nor i ek. Vår strä­van har varit att stöt­ta inköp som under­lät­tar arbe­tet för per­so­na­len och för­hö­jer vär­det för besö­kar­na i Botan.

Att bli medlem i Botans vänner

Vi hop­pas få åter­se många av er som tidi­ga­re varit med­lem­mar i Botans vän­ner. Genom att beta­la in 200 kr för enskild per­son eller 300 kr för familj på vårt bank­gi­ro (707‑8769) eller via Swish (1230078683) blir man med­lem. Den som tidi­ga­re varit med­lem behö­ver bara ange sitt namn. Nya med­lem­mar skic­kar sina kon­takt­upp­gif­ter till botansvannerilund@gmail.com.

Inbe­tal­ning­en bekräf­tas genom dis­tri­bu­tio­nen av näs­ta medlemsbrev.

Med­lem­mar inbjuds att del­ta i vis­ning­ar och före­drag som ord­nas av Botans vän­ner utan kost­nad. Dess­utom har med­lem­mar 10% rabatt på alla inköp i Botans butik.

Vad händer i höst?

Vid den här tiden bru­kar arbe­tet med pla­ne­ring av hös­tens pro­gram­verk­sam­het inledas.

Med rådan­de pan­de­mire­strik­tio­ner kom­mer vi san­no­likt inte att kun­na erbju­da någ­ra före­drag under hös­ten. Vi hop­pas där­e­mot att ord­na vis­ning­ar utom­hus i Botan så länge väd­ret tillåter.

Vis­ning­en av ”Klonar­ki­vet” i sam­ar­be­te med per­so­nal från Alnarp är redan inbo­kad till ons­dag den 2 sep­tem­ber kloc­kan 14.00. Det hand­lar om de lök- och perenn­väx­ter som är en del av det svens­ka kul­tur­ar­vet. För den­na vis­ning gäl­ler som van­ligt att vi sam­las utan­för buti­ken. Det krävs ing­en för­hands­an­mä­lan, är gra­tis för med­lem­mar och kos­tar 50 kr för gäster.

Vi åter­kom­mer med infor­ma­tion om övri­ga visningar.

Vi bifo­gar någ­ra foton från årets som­mar­ra­batt (i år både på sin van­li­ga plats väs­ter om växt­hu­sen och på ny plats vid grin­dar­na till söd­ra entrén) – myc­ket vack­ra­re i verk­lig­he­ten. Njut av blom­mor­na och känn gläd­je över din insats.

Ingrid Lede­bo
för sty­rel­sen i Botans vänner

Botan behöver dig!

Sommarblommor i Botan. Foto: Dan Abelin.

Sommarblommor i Botan. Foto: Dan Abelin.

Sommarblommor i Botan. Foto: Dan Abelin.

Som­mar­blom­mor i Botan. Foto: Dan Abelin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 + 2 =