Majbrev till Botans vänner 2019

Blad på tulpanträd (Liriodendron tulipifera). Foto: Dan Abelin.

Blad på tul­panträd (Liri­o­dendron tuli­pi­fe­ra). Foto: Dan Abelin.

Det reg­nar blom­blad från körs­bärs- och äpp­le­trä­den. Tul­pan­ra­bat­ten i Botan står i sitt flor. Gräs­mat­tor­na är ful­la med solan­de och fes­tan­de ung­do­mar och vi hål­ler andan att träd­går­den ska kla­ra belastningen.

Årsmöte och ny styrelse

Vi hade ett trev­ligt och väl­be­sökt års­mö­te 9 april. Års­mö­tes­för­hand­ling­ar­na kla­ra­des av snabbt och resul­te­ra­de i omval av de per­so­ner som under året varit akti­va i sty­rel­sen. Vid ett kon­sti­tu­e­ran­de sty­rel­se­mö­te utsågs Eva Björ­klund, tidi­ga­re sup­ple­ant, till vice ord­fö­ran­de. Eva kom­mer att över­ta arbe­tet med pro­gram­verk­sam­he­ten från Ingrid Lede­bo, som kvar­står som ord­fö­ran­de för för­e­ning­en. Göran von Rosen och Mari­an­ne Fri­dolf fort­sät­ter som kas­sör respek­ti­ve sek­re­te­ra­re. Lou­i­se Gri­pen­hov skö­ter även i fort­sätt­ning­en med­lems­kon­tak­ter och regis­ter. De övri­ga leda­mö­ter­na Elfe Ols­son och Ingrid Perl­ha­gen samt sup­ple­an­ter­na Anne-Marie Nor­mark och Lars-Erik Ste­i­nick, tidi­ga­re adjun­ge­rad, del­tar aktivt i sty­rel­se­ar­be­te och programverksamhet.

Efter den for­mel­la delen berät­ta­de Ben­te Erik­sen om allt som är på gång i Botan och Marie Widén tog oss med på en resa till Japan med vack­ra bil­der av träd­går­dar och konsthantverk.

Rensning av vingloka 7 maj

Eftersom våren och som­ma­ren kom­mit tidigt i år är det redan dags att angri­pa den gula ving­lo­kan som brer ut sig i Botan och hotar att ta över sto­ra delar av de öpp­na ytor­na. Det­ta vill Botans per­so­nal gär­na ha hjälp med. Alla som vill vara med och ryc­ka ving­lo­ka är väl­kom­na på tis­dag 7 maj. Vi sam­las utan­för buti­ken kloc­kan 13 och för­de­las sedan av per­so­na­len till de värst angrip­na plat­ser­na. Klä­der efter väder, gär­na långa ärmar och hands­kar. Botan bju­der på fika.

Visning i Botan 8 maj

Redan näs­ta dag, 8 maj, får vi en gui­dad vis­ning i Botan av Sofie Olofs­son. Hon tar oss runt på en pro­me­nad och berät­tar om »Rho­do­dendron och and­ra vår­blom­man­de bus­kar och träd«. Vi sam­las utan­för växt­hus och butik och vis­ning­en bör­jar kloc­kan 17.30. Ing­en avgift för med­lem­mar, 50 kr för gäster.

Våryra i Botan 25–26 maj

Sista hel­gen i maj blir det tra­di­tio­nell våry­ra i Botan med växt­mark­nad kloc­kan 10–12 på lör­da­gen och växt­byte kloc­kan 10–13.30 på sön­da­gen. Vi kom­mer att vara där för att infor­me­ra om Botans vän­ner och vär­va nya medlemmar.

Andra aktiviteter i Botan

Fred med jor­den är temat för årets som­marut­ställ­ning som visar på jor­dens bety­del­se och ger exem­pel på eko­lo­gisk odling och odling för fram­ti­den. Botan har både en all­män vis­ning och en seni­or­vis­ning på det­ta tema under juni månad.

De stu­dent­gui­da­de vis­ning­ar­na pågår fram till 20 juni. Läs mer om Botans akti­vi­te­ter på www.botan.lu.se

Häls­ning­ar från sty­rel­sen för Botans vänner
genom
Ingrid Lede­bo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton − 14 =