Marsbrev till Botans vänner

Bergvallmo (Meconopsis). Foto: Dan Abelin.

Berg­vall­mo (Meco­nop­sis). Foto: Dan Abelin.

Många nya medlemmar

Låt mig först häl­sa alla nya med­lem­mar välkomna!
Efter att infor­ma­tio­nen om det eko­no­mis­ka läget för Bota­nis­ka träd­går­den och de bespa­ringsåt­gär­der som blir kon­se­kven­sen av det spri­dits har många känt sig mana­de att uttryc­ka sitt stöd för Botan genom att bli med­lem i Botans vän­ner. Vi väl­kom­nar er alla och hop­pas att vi till­sam­mans ska kun­na age­ra för Botans bästa.

Inköp till Botan

Ju fler vi är desto mer kan vi sat­sa på inköp till Botan av utrust­ning som inte behö­ver belas­ta deras bud­get. För att fort­sät­ta sats­ning­en på att göra Botan »grö­na­re« fat­ta­de vi vid senas­te sty­rel­se­mö­tet beslut om inköp av en bat­te­ri­dri­ven gräs­klip­pa­re. Någ­ra nya arter till växt­hu­set, som stod högt på träd­gårds­mäs­tar­nas öns­ke­lis­ta, kom­mer ock­så att inkö­pas från Tyskland. Det finns utrym­me för fler inköp och Botans per­so­nal job­bar på en önskelista.

Medlemskap och medlemskort

Vi ber er fort­sät­ta att för­med­la infor­ma­tion om Botans vän­ner till era vän­ner och påmin­ner där­för om att med­lems­av­gif­ten är 200 kro­nor för enskild, 300 kro­nor för familj (en e‑postadress) och 500 kro­nor för insti­tu­tio­ner. Inbe­tal­ning kan göras till vårt bank­gi­ro (707‑8769), med Swish (1230078683) eller kon­tant vid med­lems­träf­far. Nya med­lem­mar mås­te upp­ge namn och
e‑postadress vid inbe­tal­ning och om möj­ligt ock­så adress och tele­fon­num­mer. För tidi­ga­re med­lem­mar räc­ker det med tyd­ligt namn.
Nytt för i år är att vi skic­kar med­lems­kor­ten hem till er. Det har varit en för­dröj­ning i vårt utskick, som vi ber er ursäk­ta, men i skri­van­de stund är bre­ven till alla som beta­lat fram till mit­ten av feb­ru­a­ri utskic­ka­de. Skul­le du inte få ditt med­lems­kort i tid för näs­ta möte så har vi all­tid upp­da­te­ra­de med­lems­lis­tor vid våra akti­vi­te­ter. Det är endast i Botans butik som med­lems­kor­tet behö­ver visas för att ge 10 % rabatt.

Medlemsmöte 19 mars

Väl­kom­na till vårt näs­ta med­lemsmö­te som äger rum mån­da­gen den 19 mars. Sofie Olofs­son, inten­dent i Bota­nis­ka träd­går­den, gäs­tar oss och ska berät­ta om »Träd från när och fjär­ran«. Före­dra­get bör­jar kloc­kan 17.30 och äger rum i Hör­sal 128 på Sto­ra Alga­tan 4 i Lund. Del­ta­gan­det är kost­nads­fritt för Botans vän­ner och ing­en för­hands­an­mä­lan behövs. Gäs­ter beta­lar 50 kro­nor. Den som vill teck­na eller för­nya med­lem­ska­pet kan göra det där, och då ber vi er kom­ma i god tid.

Årsmöte 23 april

Mån­da­gen den 23 april hål­ler Botans vän­ner års­mö­te i Hör­sal 128 på Sto­ra Alga­tan 4 i Lund.
Ord­fö­ran­de i Bota­nis­ka träd­går­dens sty­rel­se, pro­fes­sor Pär Omling, kom­mer att leda års­mö­tes­för­hand­ling­ar­na som bör­jar kloc­kan 17.30. Efter en paus med för­frisk­ning­ar under­hål­ler Lennart Engs­trand med min­nen från sitt bota­nis­ka liv.

Nya styrelseledamöter

Vid års­mö­tet ska en ny sty­rel­se väl­jas och vi söker kan­di­da­ter till pos­ter­na som sek­re­te­ra­re, webb­re­dak­tör och sup­ple­ant. Vi är helt bero­en­de av för­slag från med­lem­mar­na då vi ännu inte har en val­be­red­ning. Kän­ner du att du vill ägna någ­ra tim­mar då och då åt att stöt­ta Botans verk­sam­het så väl­kom­nar vi att du hör av dig, om så bara för att få mer infor­ma­tion om hur vi arbe­tar. Skriv ett e‑postmeddelande till botansvannerilund@gmail.com så kon­tak­tar vi dig eller ännu bätt­re kom till vårt näs­ta med­lemsmö­te och pra­ta med oss.

Utflykt till Malmö 15 maj

Vi hop­pas att det blir en vac­ker vår­dag den 15 maj, då vi bokat en gui­dad vis­ning av Slotts­träd­går­den i Mal­mö. Trans­port till Mal­mö sker på egen hand. För det­ta arrange­mang kom­mer vi att behö­va för­hands­an­mä­lan eftersom grupp­stor­le­ken är begrän­sad. Vi åter­kom­mer med fler detal­jer under våren.

Att hjälpa till i Botan

Många har hört av sig och und­rat om man kan få hjäl­pa till i Botan – plan­te­ra tul­pan­lö­kar eller ren­sa ogräs i en rabatt – och vi har pra­tat med Botans led­ning om det­ta. När det gäl­ler arbets­upp­gif­ter som nor­malt skul­le utfö­ras av per­so­na­len så är det inte möj­ligt, men om det finns något som annars skul­le för­bli ogjort, skul­le vår insats kun­na fun­ge­ra. Nu har man hit­tat en sådan upp­gift. Det gäl­ler att för­hind­ra sprid­ning­en av två inva­si­va arter – häss­le­kloc­ka (Cam­pa­nu­la lati­fo­lia) och ving­lo­ka (Smyr­ni­um per­fo­li­a­tum) – och det­ta vill Botan gär­na ha hjälp med. Någon gång i bör­jan av juni, innan frösprid­ning­en från des­sa arter bör­jar, kom­mer vi att inbju­das del­ta i det prak­tis­ka arbe­tet med att ryc­ka blom­stäng­lar i Botan. Mer infor­ma­tion senare.

Botans program

Botans pro­gram för vin­tern och våren omfat­tar all­män­na vis­ning­ar och seni­or­vis­ning­ar förs­ta respek­ti­ve and­ra ons­da­gen var­je månad. Läs på www.botan.lu.se om tema och tider. Våry­ran med växt­mark­nad och famil­jeak­ti­vi­te­ter är inpla­ne­rad till hel­gen 26–27 maj.

Sty­rel­sen för Botans vänner
genom
Ingrid Ledebo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nio − sju =