Sommarbrev till Botans vänner

Tulpanträd (Liriodendron tulipifera). Foto: Dan Abelin.

Tul­panträd (Liri­o­dendron tuli­pi­fe­ra). Foto: Dan Abelin.

Låt mig först häl­sa många nytill­kom­na med­lem­mar väl­kom­na och där­ef­ter tac­ka för fort­satt enga­ge­mang från alla som redan i fjol visa­de sitt stöd för Botan. Vi har nu drygt 250 medlemmar.

Styrelse vald vid årsmötet

Vid års­mö­tet i april val­des en sty­rel­se för Botans vän­ner som i sto­ra delar består av sam­ma per­so­ner som varit verk­sam­ma under året och utö­kats med två sup­ple­an­ter. Sty­rel­sens sam­man­sätt­ning beskrivs i pro­to­kol­let från års­mö­tet: www.botansvanner.se/wp-content/uploads/2017/07/protokoll_arsstamma170405.pdf Sedan dess har vi haft någ­ra sam­man­trä­den och pla­ne­rar nu för för­e­ning­ens and­ra verksamhetsår.

Vårens aktiviteter

Orkidékväl­len med Marie Widén var myc­ket upp­skat­tad och resul­te­ra­de i många omplan­te­ra­de väx­ter. Ett stort TACK till Marie!

En dag i maj besök­te 35 Botan-vän­ner Göte­borgs bota­nis­ka träd­gård. Trots att det var både kallt och mulet fick vi en här­lig dag med god lunch och intres­sant guid­ning. Bota­nis­ka i Göte­borg är till ytan myc­ket stör­re än Botan i Lund och stor­le­ken på deras vän­för­e­ning står i sam­ma för­hål­lan­de till vår. De har drygt 7500 med­lem­mar och deras eko­no­mis­ka bidrag till Bota­nis­kas verk­sam­het är 0,5–1 mil­jon kr/år!

För den som inte kun­de vara med på utflyk­ten kan vi rekom­men­de­ra Bota­nis­ka träd­gårds­pod­den som sänds från Göte­borg. I den pra­tar chefs­träd­gårds­mäs­ta­re Anders Stål­hand och bota­nist Åsa Krüger om alla möj­li­ga ämnen som rör bota­nik och väx­ter. Den­na podd­ra­dio når man via www.botaniska.se/kulturplattformen/Goteborgs-Botaniska-Tradgard/Startsida-Goteborgs-Botaniska-tradgard/Tradgarden/Botaniska-tradgardspodden/

Våry­ran i Botan gick av sta­peln hel­gen den 20–21 maj och Botans vän­ner del­tog i växt­för­sälj­ning och infor­ma­tion om hel­gens akti­vi­te­ter och om vår för­e­ning. Vid våry­ran i fjol vär­va­de vi många med­lem­mar och i år var det väl­kän­da ansik­ten som kom fram och häl­sa­de och tac­ka­de för aktiviteter.

Vilda blommors dag i Botan

Sön­da­gen den 18 juni blir det myc­ket akti­vi­tet i Botan och allt hand­lar om våra vil­da blom­mor. Unga bota­nis­ter täv­lar i svenskt mäs­ter­skap i flo­ristik och vi and­ra kan stäl­la frå­gor om vår inhems­ka flo­ra. Det blir krans­bind­ning och Botans vän­ner finns natur­ligt­vis på plats och informerar.

Höstens program

Väg­led­da av erfa­ren­he­ter­na av det förs­ta årets verk­sam­het har vi bör­jat pla­ne­ra hös­tens pro­gram. Vi åter­kom­mer till det i slu­tet av augusti, men redan nu kan vi säga att någon pro­gram­punkt kom­mer att för­läg­gas till kvälls­tid och vec­ko­da­gar­na ska variera.

Att note­ra i kalen­dern är Botans växt­mark­nad som äger rum den 9 sep­tem­ber och sam­man­fal­ler med orkidéut­ställ­ning och för­sälj­ning. Den 16 sep­tem­ber, i sam­band med Kul­tur­nat­ten, blir det fokus på svam­par. Lök­för­sälj­ning­en star­tar i bör­jan av okto­ber och Botans vän­ner får lik­som i hös­tas för­tur till detta.

Medlemskort i Botans butik

De som beta­lar med­lems­av­gif­ten med bank­gi­ro eller swish kan häm­ta sina med­lems­kort i Botans butik efter cir­ka 2–3 vec­kor. Buti­ken, som har öppet tisdag–lördag kloc­kan 11–15, har ett stort urval av väx­t­o­ri­en­te­ra­de pre­sentar­tik­lar för alla åld­rar och vid den­na års­tid många plan­tor och blom­mor. Botans vän­ner har 10 % på alla inköp. Gör gär­na ett besök i buti­ken och häm­ta ut medlemskortet.

Botans sommarprogram

Vi vill påmin­na om att Bota­nis­ka träd­går­den fort­sät­ter med sina vis­ning­ar under juli och augusti. All­män­na vis­ning­ar hålls den förs­ta ons­da­gen och seni­or­vis­ning­ar den and­ra ons­da­gen i måna­den. De all­män­na vis­ning­ar­na kos­tar 50 kro­nor (− 10 % för oss) och seni­or­vis­ning­ar­na är gra­tis, men krä­ver för­an­mä­lan. Se www.botan.lu.se för ytter­li­ga­re information.

Som­mar­häls­ning­ar från
Sty­rel­sen för Botans vänner
genom
Ingrid Ledebo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

8 + tolv =