Marsbrev till Botans vänner

Ungersk blåsippa (Hepatica transsylvanica). Foto: Dan Abelin.

Ungersk blå­sip­pa (Hepa­ti­ca trans­syl­va­ni­ca). Foto: Dan Abelin.

Till Botans vänner i mars 2017

Snö­drop­par och vin­ter­gäck sät­ter färg på Lunds par­ker och träd­går­dar och den förs­ta blå­sip­pan har sla­git ut i Botan. Snart är det vår och för Botans vän­ner kom­mer den tid då man kan pro­me­ne­ra genom par­ken och upp­täc­ka något nyut­sla­get var­je dag.

Nya och gamla medlemmar

Vi väl­kom­nar många nya med­lem­mar som anslu­tit sig i sam­band med vin­terns med­lems­träf­far. Sam­ti­digt hop­pas vi att ni som bestäm­de er för att stöt­ta Bota­nis­ka träd­går­dens verk­sam­het genom att bli med­lem­mar i fjol och som ännu inte för­ny­at ert med­lem­skap hör av er via bank­gi­ro (707‑8769) eller Swish (1230078683). Med­lems­av­gif­ten är oför­änd­rad, 200 kr för enskild per­son och 300 kr för familj. Vi skic­kar inte ut inbe­tal­nings­kort. Med­lems­kor­ten kan häm­tas i Botans butik efter cir­ka 2–3 vec­kor och vi ber om ursäkt för att det varit viss för­dröj­ning. Icke uthäm­ta­de kort finns all­tid till­gäng­li­ga vid våra arrangemang.

Medlemsträffar under vintern

Våra med­lems­träf­far under vin­ter­må­na­der­na har rönt stor upp­skatt­ning. I janu­a­ri berät­ta­de Lennart Engs­trand och Marie Widén om aka­de­miträd­gårds­mäs­ta­re Ger­nandt och de väx­ter han beskrev i Reg­lor för träd­gårds­kons­ten från 1837.

I feb­ru­a­ri tog Ben­te Erik­sen oss på en tur jor­den runt och berät­ta­de om ätba­ra röt­ter och knö­lar. Vi fick bland annat lära oss att många rot­fruk­ter var­ken är röt­ter eller frukter.

Nu ser vi fram emot näs­ta träff ons­dag 22 mars då pro­fes­sor Nils Cron­berg från Bio­lo­gis­ka insti­tu­tio­nen ska tala om »Mos­sor i kul­tur, natur och träd­gård«. Vi träf­fas som tidi­ga­re på Kul­turkro­gen 15.00.

Årsmöte 5 april

Så är det dags för vårt förs­ta års­mö­te som avhålls ons­dag 5 april 17.00 i Blå hal­len på Eko­lo­gi­hu­set, Söl­ve­ga­tan 37. Års­mö­tet inleds med en for­mell del, för­e­nings­stäm­man, då vi ska gå ige­nom eko­no­mi och verk­sam­het för det gång­na året samt väl­ja en sty­rel­se för Botans vän­ner. Alla hand­ling­ar för för­e­nings­stäm­man kom­mer att skic­kas ut till med­lem­mar­na senast två vec­kor i för­väg och endast med­lem­mar har röst­rätt på mötet.

Efter den for­mel­la delen bju­der vi på lät­ta­re för­frisk­ning­ar och sen lyss­nar vi på Ben­te Erik­sen som lovat berät­ta om sina pla­ner och för­hopp­ning­ar för »Botan i fram­ti­den« och stads­träd­gårds­mäs­ta­re Karl-Oscar Seth som ska tala om »Vad bety­der Botan för Lund?«

Orkidéträff i slutet av april

Sista vec­kan i april kom­mer Marie Widén att arran­ge­ra en träff med fokus på orkidéod­ling för Botans vän­ner. Vi åter­kom­mer med infor­ma­tion om det­ta när de prak­tis­ka detal­jer­na har spikats.

Utflykt till Göteborgs botaniska trädgård 10 maj

Det finns fort­fa­ran­de plats i bus­sen som kör oss till Göte­borgs bota­nis­ka träd­gård 10 maj. Bus­sen avgår från Dom­kyr­kan 8.30 och vi beräk­nar hem­koms­ten till senast 19.00. Vi pau­sar på både på dit- och hem­re­san, äter lunch till­sam­mans i Bota­nis­ka träd­går­dens restau­rant och efter en gui­dad vis­ning blir det tid att pro­me­ne­ra omkring på egen hand. Pri­set för den­na utflykt är 450 kr och det inklu­de­rar buss­re­sa, lunch och vis­ning. Anmä­lan görs per e‑post till Botans vän­ner och den bekräf­tas, så länge det finns plats, med en upp­ma­ning att beta­la in del­ta­gar­av­gif­ten (450 kr/person) på vårt bank­gi­ro (707‑8769). Först när den­na inbe­tal­ning kom­mit in är plat­sen i bus­sen slut­gil­tigt reser­ve­rad. Adres­sen är botansvannerilund@gmail.com

Den­na utflykt är i förs­ta hand öppen för med­lem­mar i Botans vän­ner, men i mån av plats kan kret­sen vidgas.

Våryra i Botan 20–21 maj

Bota­nis­ka träd­går­den ord­nar sin tra­di­tio­nel­la våry­ra vec­ko­slu­tet 20–21 maj, då det är växt­för­sälj­ning och akti­vi­te­ter för hela famil­jen. Botans vän­ner del­tar på oli­ka sätt och vi åter­kom­mer till det­ta i sena­re brev.

Glöm inte Bota­nis­ka träd­går­dens ordi­na­rie pro­gram som omfat­tar all­män­na vis­ning­ar förs­ta ons­da­gen och seni­or­vis­ning­ar and­ra ons­da­gen i måna­den. De all­män­na vis­ning­ar­na kos­tar 50 kr minus vår rabatt (10 %), medan seni­or­vis­ning­ar­na är gra­tis men krä­ver anmälan.

Vår­li­ga häls­ning­ar från
Sty­rel­sen för Botans vänner
genom
Ingrid Ledebo

2 Comments

  1. Ingela Olsson

    Hej!
    Blir det någon orki­de­träff i april? Har inte sett någon infor­ma­tion om denna.
    Mvh
    Ing­e­la Olsson

    • Botans vänner

      Hej Ing­e­la!
      Infor­ma­tion om orkidéträff gick ut via e‑post till med­lem­mar­na 7 april (och med en påmin­nel­se en knapp vec­ka senare).
      Den nu full­sat­ta orkidéträf­fen är tis­dag 25 april.
      Vän­li­ga hälsningar,
      Dan, Botans vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

13 + 12 =