Höstbrev till Botans vänner

Digitalis nervosa. Foto: Dan Abelin.

Digitalis nervosa. Foto: Dan Abelin.

Ett stort TACK till alla som visat sin uppskattning för Botaniska trädgården i Lund genom att bli medlemmar i Botans vänner. Under sommaren har medlemsskaran fortsatt att utökas och vid senaste räkningen bestod föreningen av 105 individuella medlemmar, 74 familjer och 2 organisationer. Det tycker vi är fantastiskt efter bara ett halvt år.

När vi träffats har många uttryckt att ni gärna vill hjälpa till med olika aktiviteter och nu behöver vi verkligen denna insats. Varje aktivitet i Botan behöver inkludera någon som informerar om föreningen och värvar nya medlemmar. Vid våra egna arrangemang ska medlemskorten kollas och allt fungera praktiskt. Till Botaniska trädgårdens höstfest 17–18 september (se nedan) har vi fått en speciell förfrågan av personalen om att finnas tillhands för växtförsäljning och information samt att ”vakta” de utställda produkterna. Vi vill därför skapa en resursgrupp som kan kontaktas vid behov och ber er skicka ett e-postmeddelande till oss på botansvannerilund@gmail.com om ni vill ingå i denna grupp. Vi ser fram emot att höra från er snarast om ni kan tänka er att ställa upp någon timme eller två i samband med höstfesten.

Inför hösten har vi tillsammans med Botans föreståndare och intendenter sammanställt ett program som nu presenteras och erbjuds Botans vänner.

I samband med Kulturnatten 17 september är det höstfest med äppletema i Botan och Botaniska trädgården bjuder på ett rikhaltigt program bestående av växtmarknad på förmiddagen, information och aktiviteter om äpple, chili och köksväxter på eftermiddagen samt musik och stämning på kvällen. Detta är öppet för alla och mer information finns på hemsidan www.botan.lu.se och i Kulturnattens program.

På söndagen 18 september har Botans vänner ett eget program med visning av Träd i Botan klockan 11.00. Det blir två visningar, en som vänder sig speciellt till barnfamiljer och en som är för allmänt intresserade. Dessa är endast för medlemmar i Botans vänner och medlemskortet uppvisas i butiken där man hämtar sin biljett utan kostnad. Eventuella gäster som inte väljer att bli medlemmar betalar 50 kronor.

4 oktober håller Botans butik öppet för Botans vänner 16.00–18.00 och då kan vi köpa holländska blomsterlökar av högsta kvalitet med vår medlemsrabatt, 10 %. Vi återkommer med information om vilka löksorter som kommer att finnas till salu.

27 november är det skyltsöndag i Lund och Botaniska trädgården planerar flera aktiviteter. Vinterns utställningstema är choklad. Botans vänner får tillträde till butik, utställning och växthus redan klockan 10.00 och bjuds då på varm äppleglögg.

I anslutning till utställningen kommer Malmö chokladfabrik att ge specialvisningar om choklad och Botans vänner är välkomna vid två tillfällen, onsdag 1 december 15.00 och tisdag 6 december 16.30. Dessa visningar kostar 40 kronor och anmälan behövs. Vi återkommer till detta vid senare tillfälle.

Så vill vi påminna om Botaniska trädgårdens ordinarie program som omfattar allmänna visningar första onsdagen och seniorvisningar andra onsdagen i månaden. Teman för hösten är bland annat grönsaker, blomsterlökar, ormbunkar och choklad. De allmänna visningarna kostar 50 kronor minus vår rabatt medan seniorvisningarna är gratis, men kräver anmälan. Se hemsidan för ytterligare information.

Vi hoppas får höra ifrån många som vill hjälpa till med våra aktiviteter samt träffa ännu fler vid några av höstens arrangemang.

Styrelsen för Botans vänner
genom
Ingrid Ledebo

Sideritis phlomoides. Foto: Dan Abelin.

Sideritis phlomoides. Foto: Dan Abelin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo + 19 =